Ingredients :- 2 cups wheat flour 1/4cup besan 1/2 tsp chili powder 1/2tsp
turmeric 1/2tsp carom seeds salt as per taste additionally add green chili and
ginger chopped methi leaves Oil curd fenugreek leaves or Methi Details :-
Fenugreek or methi is one of my favourite greens, Methi Thepla a must try
lightly spiced paratha like Indian flat-bread is prepared from wheat flour,
fenugreek leaves and other spices. The real secret of mouth-watering taste of
methi theplas prepared with this recipe lies in making perfect dough, which has
just right balance of spices and fenugreek leaves. The ginger adds nice little
spicy aromatic flavor, while turmeric gives tempting color. In a large mixing
bowl take 2 cups wheat flour and 1/4 cup besan. also add 1/2 tsp chili powder,
1/2 tsp turmeric, 1/2 tsp carom seeds and salt as per taste additionally add
green chili and ginger. Now add finely chopped methi leaves, give a rough mix
making sure the spices are combined well. furthermore, add half cup of curd and
combine the dough well. Additionally add some water and knead the dough. knead
the dough to smooth and soft texture like of chapathi dough. Add 2 tsp of oil
and knead the dough for 5 more minutes. now pinch a medium sized ball dough roll
and flatten it. also dust with some wheat flour. further roll it in a thin
circle like chapathi or paratha. Now on a hot tawa place the rolled thepla and
cook for a minute. furthermore, when the base is partly cooked, flip the methi
thepla also brush oil/ghee and press slightly. Finally, serve methi thepla with
raita and pickle.
सामग्री :- 2 कप गेहूं का आटा 1/4 कप बेसन 1/2 चम्मच मिर्च पाउडर 1/2 चम्मच हल्दी
1/2 चम्मच अजवायन स्वादानुसार नमक इसके अलावा हरी मिर्च और अदरक डालें कटी हुई मेथी
की पत्तियां तेल दही मेथी के पत्ते या मेथी विवरण :- मेथी या मेथी मेरी पसंदीदा
सब्जियों में से एक है, मेथी थेपला एक ऐसा व्यंजन है जिसे हल्के मसाले वाला पराठा
जरूर खाना चाहिए, जैसे कि भारतीय चपटी रोटी जिसे गेहूं के आटे, मेथी के पत्तों और
अन्य मसालों से बनाया जाता है। इस रेसिपी से बने मेथी थेपले के स्वादिष्ट स्वाद का
असली राज है परफेक्ट आटा बनाना, जिसमें मसालों और मेथी के पत्तों का सही संतुलन हो।
अदरक थोड़ा मसालेदार खुशबूदार स्वाद देता है, जबकि हल्दी आकर्षक रंग देती है। एक
बड़े मिक्सिंग बाउल में 2 कप गेहूं का आटा और 1/4 कप बेसन लें। साथ ही 1/2 चम्मच
मिर्च पाउडर, 1/2 चम्मच हल्दी, 1/2 चम्मच अजवायन और स्वादानुसार नमक डालें। साथ ही
हरी मिर्च और अदरक भी डालें। अब बारीक कटी हुई मेथी की पत्तियां डालें, मसाले अच्छी
तरह से मिल जाने पर मोटा-मोटा मिश्रण दें। इसके अलावा, आधा कप दही डालें और आटे को
अच्छी तरह मिलाएँ। इसके अलावा थोड़ा पानी डालें और आटा गूंथ लें। आटे को चपाती के
आटे की तरह चिकना और मुलायम बनाएँ। 2 चम्मच तेल डालें और 5 मिनट तक आटा गूंथ लें।
अब एक मध्यम आकार की लोई लें और उसे चपटा करें। इस पर थोड़ा सा गेहूं का आटा
छिड़कें। फिर इसे चपाती या पराठे की तरह पतला बेल लें। अब एक गरम तवे पर रोल किया
हुआ थेपला रखें और एक मिनट तक पकाएँ। इसके अलावा, जब बेस आंशिक रूप से पक जाए, तो
मेथी थेपला को पलट दें और तेल/घी ब्रश करें और हल्का दबाएँ। अंत में, मेथी थेपला को
रायता और अचार के साथ परोसें।
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