Ingredients:-- Yellow Split Moong Dal - 1 cup Ghee - ½ cup Sugar - 1 cup Milk -
2 cups Cardamom Powder - 1 tsp Saffron a pinch Details:-- 1. Wash and soak moong
dal for 4 hours. Drain it and take it in a blender. puree till smooth. 2. Take
milk, sugar in a sauce pan and bring it to a boil. Turn off the heat and add in
saffron and cardamom. 3. Now heat ghee in a non-stick pan, add the moong dal
puree in and mix well. 4. Cook this and keep stirring and pressing till it gets
cooked. 5. Keep cooking till the mixture gets dry and toasty. It will take
around 30 mins. 6. Now add in milk mixture and mix well. Cook this till it
thickens and gets halwa like texture.
सामग्री:- पीली मूंग दाल - 1 कप घी - ½ कप चीनी - 1 कप दूध - 2 कप इलायची पाउडर - 1
छोटा चम्मच केसर एक चुटकी विवरण:- 1. मूंग दाल को धोकर 4 घंटे के लिए भिगो दें। इसे
छानकर ब्लेंडर में डालकर चिकना होने तक पीस लें। 2. सॉस पैन में दूध, चीनी डालकर
उबाल लें। आँच बंद कर दें और केसर और इलायची डालें। 3. अब एक नॉन-स्टिक पैन में घी
गरम करें, उसमें मूंग दाल की प्यूरी डालें और अच्छी तरह मिलाएँ। 4. इसे पकाएँ और
पकने तक हिलाते और दबाते रहें। 5. मिश्रण के सूखने और टोस्टी होने तक पकाते रहें।
इसमें लगभग 30 मिनट लगेंगे। 6. अब दूध का मिश्रण डालें और अच्छी तरह मिलाएँ। इसे तब
तक पकाएँ जब तक यह गाढ़ा न हो जाए और हलवे जैसा न हो जाए।
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