PAV BHAJI पाव भाजी एक स्वादिष्ट और लोकप्रिय भारतीय डिश है। इसे बनाना आसान है। यहाँ पाव भाजी की रेसिपी दी गई है:
Pav Bhaji is a delicious and popular Indian dish. It is easy to make. Here is
the recipe of
INGREDIENTS
FOR THE BHAJI:
Potatoes: 3 (boiled and mashed)
Tomatoes: 3 (finely chopped)
Capsicum: 1 (finely chopped)
Cauliflower: 1 cup (boiled and mashed)
Peas: 1/2 cup (boiled)
Onions: 2 (finely chopped)
Ginger-garlic paste: 1 tbsp
Pav bhaji masala: 2 tbsp
Red chilli powder: 1 tbsp
Turmeric powder: 1/2 tsp
Salt: to taste
Butter: 3-4 tbsp
Coriander leaves: for garnishing
Lemon: 1 (chopped)
For the pav:
Pav bread: 8
Butter: 2-3 tbsp
Pav Bhaji Masala: 1/2 tsp
METHOD
HOW TO MAKE BHAJI:
Heat 2 tbsp butter in a pan.
Add onion and fry till it turns light pink.
Add ginger-garlic paste and fry for 1-2 minutes.
Add tomatoes and cook till it becomes soft.
Add turmeric powder, red chili powder, and pav bhaji masala.
Add boiled potatoes, cauliflower, peas, and capsicum.
Mash it well and add some water and cook on medium flame.
Add salt and mix and let the bhaji cook for 7-10 minutes.
Finally, add butter and coriander leaves on top.
HOW TO MAKE PAV
Heat a pan and apply butter on it.
Add some pav bHeat 2 tbsp butter in a pan.
Add onion and fry till it turns light pink.
Add ginger-garlic paste and fry for 1-2 minutes.
Add tomatoes and cook till it becomes soft.
Add turmeric powder, red chili powder, and pav bhaji masala.
Add boiled potatoes, cauliflower, peas, and capsicum.
Mash it well and add some water and cook on medium flame.
Add salt and mix and let the bhaji cook for 7-10 minutes.
Finally, add butter and coriander leaves on top.
haji masala to the butter.
Cut the pav from the middle and lightly fry it on both sides on the pan.
SARVING TIPS
Serve the bhaji with hot pav along with butter, lemon slices and finely chopped coriander leaves.
पाव भाजी एक स्वादिष्ट और लोकप्रिय भारतीय डिश है। इसे बनाना आसान है। यहाँ पाव भाजी की रेसिपी दी गई है:
सामग्री
भाजी के लिए:
आलू: 3 (उबले और मैश किए हुए)
टमाटर: 3 (बारीक कटे हुए)
शिमला मिर्च: 1 (बारीक कटी हुई)
फूलगोभी: 1 कप (उबली और मैश की हुई)
मटर: 1/2 कप (उबली हुई)
प्याज: 2 (बारीक कटे हुए)
अदरक-लहसुन का पेस्ट: 1 टेबलस्पून
पाव भाजी मसाला: 2 टेबलस्पून
लाल मिर्च पाउडर: 1 टेबलस्पून
हल्दी पाउडर: 1/2 टीस्पून
नमक: स्वादानुसार
मक्खन: 3-4 टेबलस्पून
हरा धनिया: सजाने के लिए
नींबू: 1 (कटा हुआ)
पाव के लिए:
पाव ब्रेड: 8
मक्खन: 2-3 टेबलस्पून
पाव भाजी मसाला: 1/2 टीस्पून
विधि
भाजी बनाने की विधि:
एक कढ़ाई में 2 टेबलस्पून मक्खन गरम करें।
इसमें प्याज डालें और हल्का गुलाबी होने तक भूनें।
अदरक-लहसुन का पेस्ट डालकर 1-2 मिनट तक भूनें।
टमाटर डालें और नरम होने तक पकाएँ।
हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, और पाव भाजी मसाला डालें।
उबले हुए आलू, फूलगोभी, मटर, और शिमला मिर्च डालें।
इसे अच्छे से मैश करें और थोड़ा पानी डालकर मध्यम आँच पर पकाएँ।
नमक डालकर मिलाएँ और भाजी को 7-10 मिनट तक पकने दें।
अंत में ऊपर से मक्खन और हरा धनिया डालें।
पाव बनाने की विधि:
तवा गरम करें और उस पर मक्खन डालें।
मक्खन में थोड़ा पाव भाजी मसाला डालें।
पाव को बीच से काटकर तवे पर दोनों तरफ से हल्का सेंक लें।
सर्विंग टिप्स
भाजी को मक्खन, नींबू के टुकड़े और बारीक कटा हरा धनिया के साथ गर्मागर्म पाव के साथ परोसें।
आनंद लें!
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